Úpravy prostor hradu Castelgrande

Publikováno 17.12.2013 | Veronika Veselá

Mapa

Stát/země

Druh stavby

Rok realizace

Architekt/i

Málokteré město má natolik charakteristickou siluetu jako Bellinzona – centrum švýcarského kantonu Ticino. Přesto ona silueta nepatří přímo obrysům sídelní struktury, ale především útesu, který nad městem ční jako mohutná stolová hora a tvoří tak masivní podnož gotického hradu Castelgrande.

Projekt, jehož cílem bylo zpřístupnit prostory hradu veřejnosti, trval bezmála dvacet let a jeho autorem byl místní architekt Aurelio Galfetti.

Na realizaci vstupu, jenž propojil úroveň náměstí Piazza del Sole s rovinou hradního nádvoří, navázaly v roce 1992 stavební práce zahrnující vybudování návštěvnického centra, expozic, kongresových sálů a dvou vyhlídkových věží. Všechny tyto zásahy jsou natolik kvalitní, že jejich implementace do prastarých kamenných zdí působí naprosto přirozeně. Nově vzniklé konstrukce a objemy jsou přiznané, novodobé, a přesto neokázalé a skromné, takže spojení nového a starého nikoho nedráždí. O co brutálnější byl prostup betonovou šachtou vedoucí z náměstí, o to poetičtější jsou právě úpravy vyvěrající na povrchu.

Na vyústění šachty navazuje vstup imitující kamenný trychtýř a nádvoří – plocha osázená nízkým trávníkem, z které vyrůstají mohutné kamenné zdi, několik stromů a sochy současných mistrů. Prodejna vstupenek je zasazena do vysokého kamenného prostoru, nad kterým se vznáší tajuplný paraván. Na toto majestátní foyer navazují prostory expozic a kongresových sálů, jejichž vstupy připomínají konstrukce Louise Kahna nebo Carlo Scarpy.

Vyhlídkové věže – černá a bílá – se nacházejí na opačné straně nádvoří. Na první z nich je možné vystoupat po schodišti vedoucím okolo z obdélníkových rámů vyskládané kostry. Druhá věž je pak vertikálně protkána ocelovou strukturou dvou schodišť, jejichž ramena se navzájem kříží a přitom obíhají tubus čtvercového profilu, jehož stěny tvoří rastr svařovaných ocelových tyčí.

Vizitka stavby

Název: Úpravy prostor hradu Castelgrande
Místo: Bellinzona
Stát: Švýcarsko
Architekt: Aurelio Galfetti
Spolupráce: Rolf Laüppi, Luigi Pellegrini
Investor: kanton Ticino
Realizace: 1. etapa: 19811991, 2. etapa: 19922000
Foto: Jan Hendrych
Web: http://www.aureliogalfetti.ch/




Nejnovější příspěvky v této kategorii

13.6.2014 | Veronika Veselá

Horská bouda v Dobřemělicích

11.6.2014 | redakce ex-centric

Statenický Mlýn

9.6.2014 | Veronika Veselá

Národní hřebčín v Kildare