Soubor rodinných domů La Vallé

Publikováno 25.4.2014 | redakce ex-centric

Mapa

Stát/země

Druh stavby

Rok realizace

Architekt/i

Investor koupil pozemek se záměrem vybudovat soubor větších rodinných vil. Jako první z nich byl realizován prototyp určený pro jeho rodinu. Svažitý pozemek má severní orientaci. Od východu k západu se otevírá panoramatický výhled do tuchoměřického údolí. Jižní stranu chrání veřejně přístupný les.

Tyto faktory jasně definovaly zastavovací plán a orientaci domů, které svojí hmotou a velikostí zachovaly venkovský ráz obce. Tvarově vycházejí z archetypální představy stavení se sedlovou střechou. Celkové řešení je objemově čisté. Jednoduchý tvar „stodoly“ podle architektů reprezentuje klasický vesnický dům v moderním kontextu.

V hlavní hmotě domu se ocitly velká rodinná kuchyň, všechny ložnice, koupelny a komunikační prostory. V podzemí se nachází garáž a servisní prostory. Výjimku tvoří obytný prostor, který vyžaduje velkorysejší proporce a otevřený výhled do údolí. Proto je navrženo jednopodlažní rozšíření domu s plochou střechou, které je kolmé na základní hmotu stodoly.

Užitý materiál je primárně těžký a přírodní. Povrchové materiály na železobetonové nosné konstrukci reprezentují vesnický charakter s pocitem čisté modernosti. Exteriér kamenného obkladu (opuka je místním kamenem), dřevěná okna, betonové tašky prostupuje do interiéru ve formě dřevěných podlah, břidlicové nebo keramické dlažbě, v hladké omítce.

Vizitka stavby

Název: Soubor rodinných domů La Vallé
Místo: Tuchoměřice
Stát: Česká republika
Architekt: 4A architekti/ Leigh D´Agostino
Spolupráce: Hana Sedláčková, Jana Valentová- Řehořová
Realizace: 2010–2014
Užitná plocha: 400 m2
Plocha každého pozemku: 1400 m2
Foto: Petr Volf
Web: www.architekti4a.cz




Nejnovější příspěvky v této kategorii

13.6.2014 | Veronika Veselá

Horská bouda v Dobřemělicích

11.6.2014 | redakce ex-centric

Statenický Mlýn

9.6.2014 | Veronika Veselá

Národní hřebčín v Kildare