Rozšíření kancelářské budovy na Lincoln Place

Publikováno 7.4.2014 | Veronika Veselá

Mapa

Stát/země

Druh stavby

Rok realizace

Architekt/i

Nedaleko centra Dublinu, ve čtvrti, jejíž charakter utváří především silná georgiánská a viktoriánská architektura, se nachází novostavba z roku 2008. Autoři této stavby – architekti ze studia McCullough Mulvin Architects – dostali za úkol rozšířit jednu ze stávajících kancelářských budov.

Novostavba vyrostla na úzkém pozemku trojúhelníkového tvaru a svou hmotou téměř uzavřela takřka kompaktní blok tvořený ulicemi Lincoln Place, Clare Street a Merrion Street Lower. Vzhledem k tomu, že tato oblast spadá do památkářsky chráněného pásma, bylo hledání výrazu a tvarosloví nové stavby náročnější a kromě architektonického citu a pokory si vyžádalo i notnou znalost místních poměrů.

Výsledná budova v sobě lahodně kombinuje odkaz k cihlové architektuře 18. a 19. století se současnými trendy. Respektuje měřítko okolních staveb i výškové úrovně georgiánských fasád. Budova je stejně vysoká jako její soused, přebírá i stejně dimenzovaný parter a roviny všech dalších výškových úrovní. Přesto nezapře dobu svého původu. Úzká okna proražená přes celou výšku podlaží jsou dynamicky rozmístěna po fasádě a v kombinaci s cortenovými pláty téměř nedovolují lícové cihle se na uličním průčelí výrazněji projevit. Hravost a nahodilost otvorů však přes veškerou nepravidelnost působí uměřeně a celá fasáda se paradoxně projevuje spíše horizontálně.

Trojúhelníková půdorysná stopa pozemku i stavby měly za následek efektní zúžení celé jedné strany budovy, jejíž slepé krátké průčelí připomíná hřbet stojící mírně otevřené knihy. Díky tomu se – směrem od volného nároží jinak kompaktního bloku – jeví novostavba jako elegantní, úzký objem.

O kvalitě odvedené práce architektů z ateliéru McCullough Mulvin Architects svědčí i fakt, že stavba získala v roce 2009 cenu asociace AAI Awards (Architectual Association of Ireland).

Vizitka stavby

Název: Rozšíření kancelářské budovy na Lincoln Place
Místo: Dublin
Stát: Irsko
Architekt: McCullough Mulvin Architects
Realizace: 2008
Ocenění: AAI Awards 2009
Foto: Jan Tandler
Web: www.mcculloughmulvin.com




Nejnovější příspěvky v této kategorii

13.6.2014 | Veronika Veselá

Horská bouda v Dobřemělicích

11.6.2014 | redakce ex-centric

Statenický Mlýn

9.6.2014 | Veronika Veselá

Národní hřebčín v Kildare