Rodinný dům – studio na Kojetíně

Publikováno 5.5.2014 | redakce ex-centric

Mapa

Stát/země

Druh stavby

Rok realizace

Architekt/i

Je radost, když investor osloví architekta k dalšímu projektu. V případě Kamila Mrvy a Radka Leskovjana byla první společnou realizací přestavba firemního sídla UAX v Bernarticích. Druhým projektem pak ateliér a bydlení na Kojetíně. Výjimečný investor, výjimečné místo, další výzva pro architekta.

Pozemek se nachází na kopci s výhledem do krajiny. Záměrem investora bylo v první fázi zrekonstruovat objekt bývalé stodoly pro bydlení a práci a v budoucnu postavit nový rodinný dům v sousedství. Stávající pískovcové zdi a pilíře z roku 1862 zůstaly zachovány. Navržen byl zpevňující betonový věnec, do kterého je kotvena lehká pultová střecha.

Dovnitř původní stavby je vložen kubus vlastního objektu – ateliéru. Koncepce jednoho prostoru vychází z historie bydlení našich předků v tomto regionu. Vše potřebné se odehrávalo v jedné jizbě; kuchyňský kout, posezení, kout pro spaní i práci.

Stejně silné jako pilíře je i gesto samotného vloženého objemu – jeho proporce jsou plně podřízeny míře rozkročení stávajících zdí, na žádném místě nedochází ke kontaktu nové svislé konstrukce s tou původní. Čitelnost prostorů se projevuje i v řešení interiéru. Velký otevřený ateliér s maximálním prosklením směrem na jih a západ nenarušují žádné dělící příčky. Naopak všechny místnosti vyžadující soukromí – v tomto případě ložnice a koupelna – se nacházejí v uzavřeném, kompaktním bloku situovaném na sever.

Kolmo na podélnou osu objektu, ve směru příchodu, proráží celé „souhmotí“ dlouhá linie terasy, která na svém konci ční volně v prostoru nad prudce klesajícím svahem.

Objekt je navržen v přírodních materiálech. Nosná konstrukce a lehké zastřešení jsou dřevěné – v přiznaném kontrastu s masivními kamennými pilíři původní stodoly.

Vizitka stavby

Název: Rodinný dům – studio na Kojetíně
Místo: Kojetín u Nového Jičína
Stát: Česká republika
Architekt: Kamil Mrva
Spolupráce: Blaženka Bebek, Jaroslav Holub, Jitka Pospíšilová, Radek Leskovjan
Projekt: 2006
Realizace: 2007–2009
Investor: Radek Leskovjan
Foto: studio TOAST
Web: www.mrva.net




Nejnovější příspěvky v této kategorii

13.6.2014 | Veronika Veselá

Horská bouda v Dobřemělicích

11.6.2014 | redakce ex-centric

Statenický Mlýn

9.6.2014 | Veronika Veselá

Národní hřebčín v Kildare