Rodinný dům HHGO

Publikováno 19.3.2014 | Petr Janoš

Mapa

Stát/země

Druh stavby

Rok realizace

Architekt/i

Dům stojí na předměstí dolnosaského Oldenburgu v zahradní čtvrti, jež je přehlídkou spíše průměrných rodinných domů různých stylů, postavených v době od konce 60. let do současnosti. Málokdo by zde očekával nějaký architektonicky výjimečný dům, oceněný navíc zemskou cenou za architekturu.

Název domu HHGO je vlastně významovou hříčkou. V německé předválečné moderní kultuře Bauhausu jde o akronym následujícího významu: „Harmonie – Hygiene – Gesundheit – Orden“ (tedy harmonie – hygiena – zdraví – řád), což se mělo týkat jak fyzické, tak duševní oblasti moderního člověka. V našem případě to však znamená Haus Hanft – Grubitzsch Oldenburg, podle příjmení investorů. Jistě je však záměrem v pojmenování domu nalézt i ukrytý moderní odkaz.

Dům je poměrně rozlehlý (350 m2), stojí na kraji velkého udržovaného pozemku (přes 5000 m2), který je úhledně upraven. Majitel domu Siegfried Grubitzsch je profesor psychologie v penzi a bydlí zde se svou manželkou. Dům jim byl navržen na míru, přesně podle jejich požadavků a představ jejich synem architektem Hanftem – byl to jeho první realizovaný projekt. Dům poskytuje manželům dostatek společného prostoru, ale také soukromí. Každý z manželů má v patře vlastní oddělenou obytnou část se dvěma pokoji (pracovnou a ložnicí) a koupelnou. Přechod z jedné části do druhé je možný po venkovní zelené střešní terase mezi pracovnami. Obě části mají samostatná schodiště i vstupy. Dům je v budoucnu možné rozdělit dostavbou příčky v přízemí na dvě samostatné, zcela oddělené části.

Dům sestává ze tří částí, které jsou vyjádřeny i hmotově. Přízemí tvoří horizontální kvádr, kde je umístěna společenská (a společná) část domu: vstupní hala s krbem, obývací pokoj se zimní zahradou, kuchyň a velká jídelna. Rozměrnými prosklenými plochami je přízemí opticky propojeno se zahradou. Otvíratelné části fasády umožňují skutečné splynutí interiéru s prostředím zahrady. Horní patro domu tvoří dvě nepravidelné hmoty – samostatné obytné části manželů. Ty jsou jakoby seshora nasazeny na kvádr přízemí a částečně se do něho propisují ve vnitřní dispozici a také v čelní fasádě domu, kde vytvářejí dva předstupující objemy pro technické zázemí. Tyto nepravidelné hmoty mají tmavě mořený modřínový obklad, který je použit na vnější fasádě, ale částečně i v interiéru přízemí, v místech prostupu hmot. Je tím opět podpořeno propojení interiéru a exteriéru domu.

Důležitou součástí domu je zahrada. Dům byl umístěn tak, aby nedošlo ke kácení vzrostlých stromů. Prosklením i souvislým modřínovým obkladem dům jakoby vtahuje venkovní prostředí dovnitř. V zálivu skleněné fasády mezi obývacím pokojem a jídelnou je zasazen 350 let starý italský olivovník.

Pohledy z jednotlivých místností jsou komponovány do zahrady a zaostřeny na její konkrétní části, například na jezírko s divokými kachnami nebo jednotlivé stromy. Působení domu je skutečně povznášející, kvalita architektury ve spojení s komponovaným prostředím zahrady je neobyčejná. Příčina úspěchu je zde zřejmá: investor dal první velkou příležitost a relativní tvůrčí svobodu architektovi, kterého zná a kterému důvěřuje – svému synovi. Architekt realizoval dům snů pro své rodiče, pojal jej však také jako vlastní prezentaci a příležitost k určité pozitivní exhibici. Dům je svou velikostí, konstrukcí, materiály, provedením i rozměrem pozemku vysoce nadstandardní, což napovídá, že architekt měl relativní volnost i z hlediska nákladů. Rodina totiž v téže lokalitě odprodala stavební parcely, své někdejší zemědělské pozemky. Díky tomu mohla vzniknout opravdu výjimečná realizace. V sousedství nyní vyrůstá, jako malý developerský projekt, několik řadových domů podle návrhu stejného architekta a nákladem stejného investora. Také – a možná především – tímto způsobem může vznikat kvalitní architektura. Nejen ve velkých centrech a s velkými investory.

Vizitka stavby

Název: Rodinný dům HHGO
Místo: Oldenburg
Stát: Německo
Architekt: Sören Hanft, Jens Casper
Realizace: 2009
Užitná plocha: 350 m2
Plocha pozemku: 5000 m2
Investor: Siegfried Grubitzsch, Sören Hanft
Foto: Petr Janoš




Nejnovější příspěvky v této kategorii

13.6.2014 | Veronika Veselá

Horská bouda v Dobřemělicích

11.6.2014 | redakce ex-centric

Statenický Mlýn

9.6.2014 | Veronika Veselá

Národní hřebčín v Kildare