Nový kostel v Litomyšli

Publikováno 4.1.2013 | Petr Volf

Mapa

Stát/země

Druh stavby

Rok realizace

Architekt/i

Související příspěvky
4.1.2013 |Galerie

Nový kostel v Litomyšli

Nový kostel Církve bratrské v Litomyšli byl zakomponován do svahu vedle silnice, která je hlavním tahem na Olomouc. Jde o rušnou tepnu, kterou denně projede na třicet tisíc aut; kostel zde působí nečekaně, vlastně jako zjevení. Architekt Zdeněk Fránek jej částečně zahloubil do svažitého pozemku, z něhož vystupuje jednoduché průčelí, takže se zdá, že z něj přirozeně vyrůstá. V roce 2012 byl nominován na cenu Evropské unie (Mies van der Rohe Award).

Ústředním motivem se stala střecha, která pozvolna stoupá ve třech na sebe navazujících rovinách a symbolizuje cestu člověka k vyššímu poznání, jeho pouť k Bohu. Doslova jej láká, aby si to vyzkoušel. Myšlenka na tuto čistou formu prý architekta napadla hned poté, kdy poprvé přišel na místo, kde měl Nový kostel vyrůst. Z papíru si vystřihl několik vzájemně propojených proužků připomínajících origami, japonské prostorové skládanky, a dá se říci, že měl model hotový ještě dříve, než se pustil do skicování. Z tohoto prvotního nápadu nemusel v průběhu následujících tří let v zásadě slevit.

Nosná část objektu je tvořena kombinovaným systémem – svislé obvodové zdi jsou ze železobetonu a střešní desky z pohledového betonu, kdežto příčky jsou vyzděné z pórobetonových tvárnic. Vše doplňuje ze strany předsazená fasáda z mléčného skla, která byla zavěšena na pozinkované ocelové konstrukci, umožňující průnik přirozeného denního světla; když se setmí a uvnitř se svítí, z ulice se zdá, že stropní desky levitují nad zemí, zbavené zemské tíhy. Do Nového kostela se vstupuje z hlavního průčelí směřujícího na východ. Neprostupnost syrové betonové zdi narušuje vertikální vchod, prosklený až pod římsu. Tento dialog (beton versus sklo, pevnost versus křehkost) se stal určujícím motivem celé stavby. Zvenku se vchází rovnou do chodby či spíše foyeru, nejvyššího prostoru kostela. Po pravé ruce je situována administrativní a studijní část se sociálním zázemím. Nalevo je hlavní sál, který má – přes blízkost extrémně využívané silnice – vynikající akustiku, k čemuž přispívá vnitřní izolace i stropní členění pomocí děrované překližky. V přehledném interiéru byla uplatněna čtveřice sloupů, které svou odlišnou hmotou – jejich obvod se směrem k oltáři pravidelně zvětšuje – zvýrazňují jeho perspektivu. Architekt použil princip, který byl do stavební praxe uveden v antice a posléze oživen v renesanci. V tomto případě mají sloupy nejenom estetickou, ale také konstrukční funkci, protože slouží jako nosníky střechy.

"Byla to pro mě radostná a svobodná práce," přibližuje Zdeněk Fránek spolupráci s kazatelem Danielem Smetanou, bez jehož nasazení by Nový kostel v Litomyšli nikdy nebyl postaven. K důstojnému vyznění této architektury přispěla také možnost spolupracovat s předními českými výtvarníky Karlem Malichem a Václavem Ciglerem, kteří pro kostel vytvořili celkem čtyři díla. Karel Malich je autorem jak stolu Páně, tak kazatelny i oltářní plastiky, Václav Cigler se ujal kříže z vrstveného optického skla, kterým vrcholí prodloužená střecha nad hlavním vstupem do kostela.


Vizitka stavby

název: modlitebna Církve bratrské v Litomyšli
klient: Církev bratrská
autor: Zdeněk Fránek
projektant: Zdeněk Fránek ARCHITECT & ASSOCIATES, s. r. o.
dodavatel: PLS, a. s.
plocha pozemku: 2736 m²
zastavěná plocha: 490 m²
obestavěný prostor: 2940 m³
projekt: 2007
realizace: 2008−2010
náklady: 20 mil. Kč




Nejnovější příspěvky v této kategorii

13.6.2014 | Veronika Veselá

Horská bouda v Dobřemělicích

11.6.2014 | redakce ex-centric

Statenický Mlýn

9.6.2014 | Veronika Veselá

Národní hřebčín v Kildare