New Quay House

Publikováno 21.5.2014 | John O’Reilly

Mapa

Stát/země

Druh stavby

Rok realizace

Architekt/i

Místo pro rodinný dům bylo vybráno na vyvýšeném pozemku shlížejícím na zátoku Galway Bay a Atlantický oceán v kraji Burren.

Stejně jako u domu na Coast Road bylo i zde klíčovým úkolem projektu dosáhnout silného spojení se světlem a místem, na kterém dům stojí, a současně poskytnout pocit ochrany nezbytný na tak divokém a leckdy bouřlivém pobřežním pozemku.

Dům je zjednodušen na společný prostor a soukromý prostor. Společný prostor tvoří jedna velká místnost ve středu domu, který je otevřený do pozemku na obě strany. Tyto otevřené strany mají hluboké niky jak vnějších, tak vnitřních prostor, které dodávají pocit hloubky a obestavěného prostoru, a přitom zůstávají zcela otevřené okolí a světlu.

Z tohoto místa vybíhá dlouhá plošina směrem k moři a ke vzdáleným horám Connemara. Tento centrální prostor je obklopen dvěma kamennými krychlemi, ve kterých jsou soukromé místnosti a příslušenství – ložnice, koupelny, kuchyň, užitkové prostory a vstup do domu. Použitý kámen je místní burrenský vápenec, tzv. cregg, přirozeně tvarovaný kámen, ze kterého byly vyskládány čisté stěny obložené cedrem, jenž působením podnebí získal stříbrošedé zbarvení. Nechráněná strana byla osázena stěnou z místních stromů, které poskytují nezbytnou ochranu a určitý stupeň soukromí. Pozemek byl ponechán nebo obnoven do stavu divoké zahrady.

Dům se ztrácí v krajině, a přitom poskytuje velkorysý prostor, jehož interiérem prochází neustále se měnící světlo burrenského pobřeží.

Vizitka stavby

Název: New Quay House
Místo: New Quay
Stát: Irsko
Architekt: John A. O’Reilly
Realizace: 2003
Foto: Jan Tandler
Web: www.jorarchitect.com




Nejnovější příspěvky v této kategorii

13.6.2014 | Veronika Veselá

Horská bouda v Dobřemělicích

11.6.2014 | redakce ex-centric

Statenický Mlýn

9.6.2014 | Veronika Veselá

Národní hřebčín v Kildare