Most se zázemím pro turisty v Lillefjord

Publikováno 28.11.2013 | Tereza Lednická

Mapa

Stát/země

Druh stavby

Rok realizace

Architekt/i

Při poznávání severního Norska se díky úsilí tamní státní správy silnic můžeme během cestování zastavit na několika místech určených k odpočinku. Jedním z nich je netradiční zázemí pro turisty, ležící poblíž silnice vedoucí k obci Havøysund.

Odpočívadlo v Lillefjord vzniklo v roce 2006 v rámci projektu Národních turistických tras, který si klade za cíl učinit z osmnácti úseků dálnic do roku 2015 turistické trasy. Za design objektu je odpovědné studio Pushak Architects.

Zázemí pro turisty je tvořeno jednoduchým přístřeškem a dřevěnou lávkou umístěnou nad řekou. Ta poskytuje cestujícím nejen místo k odpočinku, ale také značí začátek cesty vedoucí do údolí k místním vodopádům. Turistu navede ke starší stezce přes příjemné prostředí zelené vegetace, uprostřed říční delty. Přístřešek i lávka jsou velmi zřetelné a nelze je přehlédnout. Materiály na jejich výrobu byly zvoleny s ohledem na zdejší drsnou krajinu a klima.

V objektu se nachází parkoviště, několik laviček, toaleta, odpadkový koš a bouda chránící před povětrnostními vlivy.

Most je zahnutý, což umožňuje umístění laviček přímo na něm. Na straně jeho ohybu jej chrání trojrozměrná ocelová konstrukce. Tato konstrukce byla prefabrikována, což umožnilo provádět v této krajině co nejméně prací. Uvnitř mostu, kde si lidé mohou sednout a odpočinout, jsou stěny obloženy dřevem, které postupem času zšedne.

Vznik tohoto odpočívadla dokazuje, že i takto malý objekt může mít i jiný, ne jen tradičně „krabicovitý“, tvar.

Vizitka stavby

Název: Most se zázemím pro turisty v Lillefjord
Místo: Lillefjord, Finnmark
Stát: Norsko
Architekt: Pushak Architects
Realizace: 2006
Investor: Norwegian Road Administration, The National Tourist Road Project
Foto: Jiří Suchomel
Web: http://www.pushak.no/pushak_project.php?projectid=14#




Nejnovější příspěvky v této kategorii

13.6.2014 | Veronika Veselá

Horská bouda v Dobřemělicích

11.6.2014 | redakce ex-centric

Statenický Mlýn

9.6.2014 | Veronika Veselá

Národní hřebčín v Kildare